Translate

24 Ağustos 2013 Cumartesi

Kısır Tarifi


kısır tarifiTürk çay sofralarının baş yapıtlarından kısırı, yaz ortasında tadilat halinde olan evin buzdolabında bulundurup, acıkana soğuk soğuk vermek üzere de kullanabilirsiniz;) Aşağıdaki malzemelerle, 12 kişiye yetecek ölçüde kısır oluyor, dolayısıyla siz ölçüleri kendinize göre azaltabilirsiniz.


Malzemeler:
- 2 büyük su bardağı dolusu (çay kupası da olur) ince bulgur
- 2 büyük su bardağı dolusu kaynar su
- 1 çorba kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 8-10 dal taze soğan
- Yarım demek maydanoz
- Çeyrek demet taze nane (Tazesi yoksa, 2 tatlı kaşığı kuru nane de olabilir.)
- 2 domates
- 2 yeşil, 2 kırmızı etli biber
- 2 limonun suyu
- Nar ekşisi
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- Tuz
Bulgurları bir kaseye koyun, üzerine bir tatlı kaşığı tuz ekleyin.
kısır yapımı
İçerinde salçaları erittiğiniz iki bardak kaynar suyu, bulgurların üzerine ekleyin.
kısır yapımı
kısır yapımı
20-30 dakika boyunca, kapağı kapalı şekilde dinlendirin.
kısır yapımı tarifi
Bulgurlar bir kenarda şişerken, yeşil ve kırmızı biberleri küp küp doğrayın. Bir kaşık yağ eklediğiniz tavada, hafif yumuşayıncaya kadar soteleyin.
kısır tarifi
Onlar tavadayken, büyükçe bir kaseye ince ince taze soğanları, maydonoz ve taze naneyi doğrayın.
kısır yapımı ve tarifi
Bulgurlar şiştikten sonra (20-30 dakika), yeşil malzemelerle bulgurları birleştirin. İçine sotelenmiş biberleri de koyun. Limonunu, nar ekşisini ve zeytinyağını da ekleyip, kaşıkla iyice karıştırın.
kısır malzemeleri
kısır yapımı ve tarifi
En son domatesleri de küp küp doğrayıp kısırınıza ekleyin. (Domates kısırı sulandırabilir. Ama ben çekirdekli sulu kısımlarını eklemiyorum.) Şöyle bir son kez karıştırıp, ikram edin.
kısır yapımı ve tarifi
kısır yapımı ve tarifi
kısır tarifi ve yapımı
Not: Kısırın içine keyfinize göre kırmızı pul biber veya kimyon gibi baharatlar da koyabilirsiniz. Bazıları taze soğan yerine kuru soğan koyabiliyor. Bazıları kuru soğanı tavada soteleyip öyle koyuyor. Bazıları maydanoz yanında, dereotu da ekliyor. Kısacası, her yiğidin bir kısır yapışı oluyor, bizimki de böyle. Siz ana hatlarını anladıktan sonra kendi reçetenizi oluşturabilirsiniz.